15 juli 2014

"Ik kon mijn dochter niet tegenhouden"

Bertus Voortman legt na 3,5 jaar het voorzitterschap neer van honk- en softbalvereniging Centrals. Hij vertelt in dt artikel over zijn club en wat hij gaat missen.

Mijn vereniging of stichting: Honk- en softbalvereniging Centrals in De Bilt, centrals.nl
De sportvereniging telt zo'n 175 betalende leden. Paradepaardje van de club is het eerste damesteam van de Centrals, dat in de hoofdklasse speelt, het hoogste niveau in Nederland. De vereniging zag het ledenaantal flink afnemen de laatste tien jaar (- 100) en wordt gedragen door vrijwilligers (leden en ouders) in vijf commissies. Om het financieel rond te krijgen wordt het clubhuis ook gebruikt voor buitenschoolse opvang.

Bertus Voortman (66) neemt dit jaar afscheid als voorzitter van Honk- en Softbalvereniging Centrals. Daarnaast heeft hij zijn eigen consultancybedrijfje en is hij als zzp'er inzetbaar als managementconsultant en interim-manager. Hij is ook raadslid van gemeente De Bilt, lid van de bondsraad van de Nederlandse base- en softbalbond (KNBSB) én schrijver.

"Ik kon mijn dochter niet tegenhouden"
Bertus Voortman: "Het is leuk om samen met de andere bestuursleden over het beleid van de club na te denken en het uit te voeren. Vooral dat ga ik missen. Het kost wel veel tijd om voorzitter te zijn en dat is soms lastig te combineren met andere bezigheden. Daar krijg ik nu meer tijd voor. Ook wil ik de wedstrijden van mijn dochter bijwonen. Zij speelt in het Nederlands team en maakte dit jaar de overstap van de Centrals naar Olympia Haarlem. Jammer, want ik had haar graag nog langer op de club gehad, maar ik kon haar niet langer tegenhouden. Zij was de reden dat ik elf jaar geleden bij de Centrals betrokken werd. Ik ging als vrijwilliger steeds meer doen voor de vereniging en werd 3,5 jaar geleden voorzitter. Ik blijf ook na mijn afscheid dingen voor de club doen. Zo schrijf ik graag wedstrijdverslagen voor de website en de lokale krant en zal ik het contact blijven onderhouden met de bond."

Over de veiligheid
Voortman: "We voldoen aan alle eisen van de bond. We hebben hoge hekken langs het veld en hanghekken om afzwaaiende ballen op te vangen. We hebben ook een goed beveiligingssysteem op ons complex. Een paar jaar geleden hadden we te maken met wat vernielingen, maar door de hekken en het alarm hebben inbrekers nu een paar extra drempels. Mijn collega-bestuursleden regelen de beveiliging en de brandveiligheid. Daar ben je niet elke week mee bezig, maar dat is iets wat wel geregeld moet zijn. Ons clubhuis is extra veilig, omdat het overdag ook gebruikt wordt als locatie voor buitenschoolse opvang. Een locatie moet dan voldoen aan extra veiligheidseisen, zodat de kinderen zich niet kunnen bezeren. Daar wordt streng op gecontroleerd."

Sportiviteit en respect
Voortman: "We hebben een EHBO-afdeling en een behandelkamer. Ook willen wij blessures door fanatisme voorkomen. Al onze coaches hebben onlangs een cursus gevolgd van de bond over sportiviteit. Ze leren dan om op een positieve manier te coachen en de nadruk te leggen op fairplay. Je mond houden tegenover de scheidsrechter bijvoorbeeld. Dat is niet altijd makkelijk, moet ik zelf ook eerlijk bekennen. Als voorzitter moet je het goede voorbeeld geven, maar ja ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en ben ook een fanatiek supporter van onze teams, die combinatie is soms wel lastig."