Van Zaak tot Zaak

Bestuurswisseling vs hand werk ondernemer papier laptop .jpg
27 sep 2012

Functiebeschrijving, van papier naar praktijk

Verenigingscoach Theo Jonkergouw geeft zijn visie op functiebeschrijvingen binnen het bestuur. Ze vormen de basis, maar belangrijker is hoe een bestuurder in zijn functie tot resultaat kan komen. Wat is daar voor nodig?
27 sep 2012

Tips voor een nieuw bestuur

Opvolging van bestuursleden is voor veel organisaties een groot probleem. Voorbeelden van verenigingsprofessional Theo Jonkergouw over werving van bestuurders en aanbevelingen hoe het anders kan.
Bestuurswisseling verenigingen en stichtingen groeien ontwikkelen verbeteren stap  groter verbeteren.jpg
27 sep 2012

Ambities staan nieuwe aanwas in de weg

Besturen klagen steen en been over afnemende belangstelling voor opvolging en het aantal vrijwilligers loopt terug. Het lijkt alsof geen enkele vereniging of stichting kan ontsnappen aan deze tendens. V&S verdiepte zich voor u in de vraag 'Wat is er aan de hand?'
27 sep 2012

TIP: Hoe om te gaan met het ontslaan van een bestuurslid

Je gunt het geen enkele organisatie, maar toch komt het regelmatig voor dat er zulke grote problemen zijn ontstaan dat men van een bestuurder af wil of af moet. Het recht om een bestuurslid te ontslaan is volgens de wet voor stichtingen en verenigingen verschillend geregeld.
27 sep 2012

TIP: Wijzigingen in het bestuur doorgeven

Een bestuurswissel moet vanzelfsprekend vastgelegd worden. Dit is niet alleen handig voor leden en relaties, maar in een aantal gevallen zelfs verplicht. Geef de wijziging(en) dan ook tijdig door.
Bestuurswisselingen zijn er in gradaties: van een functieruil tussen twee bestuursleden tot het aftreden van het gehele bestuur. Nieuwe bestuursleden vinden, opvolging binnen het bestuur, ontslag; u leest er alles over in het onderdeel bestuurswisseling.