16 september 2013

"De glimlach van het kind is ons salaris"

Wil Hendriks en Marlies Greve zijn professionele goochelaars, maar goochelen ook voor het goede doel. Ze zetten zich in hun vakgebied vrijwillig in voor stichting Magic Care. Lees het verhaal van deze bestuurders en hun stichting, hoe ze zijn gegroeid en wat hun werk oplevert voor de kinderen waar ze het voor doen.

Mijn vereniging of stichting: Stichting Magic Care, magiccare.nl
Magic Care ondersteunt kinderen, die door ziekte, handicap of een vervelende thuissituatie in de problemen zijn gekomen. De stichting bestaat uit een groep van dertig goochelaars die op vrijwillige basis goochelworkshops en presentaties geven aan kinderen in opvanghuizen, jeugddetentie, ziekenhuizen et cetera. Dit jaar viert Magic Care haar tienjarig bestaan.

Wil Hendriks wil met zijn twee bedrijven Lachyoga Nederland (trainingen en coaching in lachyoga) en Magic Smiling World (magisch entertainment, professioneel goochelaar) ‘mensen verbinden en verblijden met magie en een lach'. Met die missie zet hij zich sinds zes jaar ook in voor stichting Magic Care. Als bestuurslid is hij verantwoordelijk voor de optredens in ziekenhuizen. Marlies Greve is zelfstandig ondernemer als goochelaar Carlijn en speltherapeute. Ze ontwikkelde onder andere Spelstimuleringsprogramma De Droomvogel voor kinderen. Greve is voorzitter van Magic Care.

In verband met de privacy van de kinderen waar Magic Care zich voor inzet, is deze foto geënsceneerd.

Wil Hendriks: "Ik ontmoette Marlies in mijn toenmalige baan bij de gemeente Rotterdam als bedrijfsleider van een aantal wijkcentra. Ze kwam optreden als sprookjesgoochelaar Carlijn en er was gelijk magie tussen ons, er was een klik en we bleven maar kletsen. Marlies weet iedereen enorm te boeien met haar verschijning. Ze vertelde over Magic Care en zei ‘Dat kan iets voor jou zijn, je bent de persoonlijkheid die we zoeken'. Het paste inderdaad bij me en ik ben toen bij het kernteam gekomen van vijf goochelaars. Inmiddels zijn we met een club van ruim dertig goochelaars".
Marlies Greve: "We zijn de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid. Onze gedeelde passie is goochelen en we hebben allemaal veel ervaring en expertise die we inzetten voor het kwetsbare kind, dat is heel mooi. We doen het vrijwillig omdat we allemaal leed gezien hebben bij kinderen en iets voor ze willen doen. En het is niet alleen goochelen, er zit een methodiek achter die therapeutische waarde heeft. Al onze goochelaars krijgen hier ook training in. Het hoofddoel is het zelfvertrouwen van het kind vergroten. Je gaat in op de kracht van het kind zonder dat ze het echt in de gaten hebben. Het is prachtig dat ik me op mijn vakgebied ook op deze manier kan inzetten en ook anderen kan inspireren om met kinderen aan het werk te gaan".

Hendriks: "De stichting is een verlengstuk van mijn bedrijven, ik ben op zoek naar wat mij raakt en wil mensen verbinden. En voor Magic Care doe ik dat graag vrijwillig, als je samen een glimlach op het gezicht van een kind kan toveren, is dat ons salaris. Het is echt mijn kluppie geworden, ik heb vrienden voor het leven erbij. We gunnen elkaar alles en staan voor elkaar klaar. De hele ploeg bestaat uit ‘gevoelsmensen', daar selecteren we ook op. Als we het zouden doen om onszelf te promoten zou het niet goed zijn, daar prikken de kinderen doorheen". Greve: " De kinderen moeten in de spotlight staan, daar draait het om. En dat bereiken we doordat de sfeer onderling heel goed is, er is veel respect voor elkaar. Die positiviteit straalt uit naar de kinderen. Het bestuur is een soort familie geworden en ik ben heel erg trots op de goochelaars die zich voor ons inzetten."

Paul Morak (tussen de kinderen op de foto) is een van de goochelaars die zich inzet voor Magic Care. Morak is een bekende naam in de goochelwereld en begon al op zijn 14e met zijn carrière: "Ik was jarenlang beroepsgoochelaar en heb daar mijn geld mee verdiend, nu ik ouder ben wil ik wat terugdoen voor de maatschappij. Het is soms mentaal wel zwaar omdat de kinderen waarmee je werkt bijvoorbeeld heel ziek zijn. Dat is heftig, maar als het lukt om de kinderen te laten glimlachen ga je toch met een prettig gevoel weg. Magic Care is een hele fijne club, alles gaat op een hele ontspannen manier, anders kun je ook niet functioneren. En er is een goede wisselwerking met het bestuur. Met mijn ervaring kan ik veel ideeën inbrengen en daar wordt ook echt naar geluisterd. Ik wil me in ieder geval blijven inzetten zolang ik het fysiek en mentaal vol kan houden."