Overstappen op IBAN-rekeningnummer
27 september 2012

Overstappen op IBAN-rekeningnummer

Vanaf 1 februari 2014 moet iedereen het IBAN-rekeningnummer gebruiken. Hoewel het nog ver weg lijkt, is het toch zaak om nu al voorbereidingen te treffen. Het heeft namelijk nogal wat gevolgen voor uw administratie. Wat moet er gebeuren?

Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor verenigingen en stichtingen verandert er een en ander in de financiële administratie door de invoering van het Europese betalingssysteem SEPA (Single European Payment Area).

Per 1 februari 2014 zijn de huidige bankrekeningnummers niet meer bruikbaar. In plaats daarvan moet iedereen het IBAN (International Bank Account Number) gebruiken voor binnenlandse en buitenlandse betalingen binnen Europa. Dus ook alle betalingen in Nederland.

Daarnaast verandert er ook het nodige op het gebied van incasso's en overschrijvingen, wat mogelijk betekent dat u nieuwe contracten moet afsluiten met uw bank.

Gevolgen
Door de wijzigingen moeten bijvoorbeeld alle rekeningnummers die in uw administratie zijn opgenomen, worden omgezet naar IBAN. Bijvoorbeeld van medewerkers, leveranciers, relaties, leden en/of donateurs.

In deze checklist staat overzichtelijk op een rij waar u als organisatie rekening mee moet houden (de checklist geldt voor zowel bedrijven als verenigingen en stichtingen).

Op de site overopiban.nl vindt u nog veel meer informatie over IBAN.