Hoe verdelen we de kantine-opbrengst?
29 september 2012

Hoe verdelen we de kantine-opbrengst?

In de kantine van een vereniginsgebouw waar meerdere verenigingen bardiensten draaien, kibbelen een voetbal- en een handbalvereniging over de verdeling van de opbrengsten.

Vraag
Wij zijn een handbalvereniging die een paar avonden per week borrelt in de kantine van een verenigingsgebouw. Op andere avonden zit er een voetbalclub in die kantine. Zij hebben nu ontdekt dat zij de meeste omzet hebben, tweederde van het totaal. De verdeling van de opbrengst aan het verenigingsgebouw is echter fifty fifty en zij vinden dit dan ook oneerlijk. We hebben het probleem al vaak aangekaart bij het bestuur van het verenigingsgebouw, maar we komen maar niet tot een redelijke oplossing.

Adviseur van Verenigingen en Stichtingen Aloy van Woudenberg geeft antwoord. Hij is tevens bedrijfsspecialist bij de Zaak, penningmeester in het bestuur van een dorpshuis en eigenaar van adviesbureau Ondernemershulp B.V. 
Aloy van Woudenberg raadt de verenigingen aan om een muntensysteem in te voeren. "Er wordt dan in de kantine niet meer met geld betaald, maar alleen nog met munten. Deze zijn voor een zelf te bepalen kostprijs van bijvoorbeeld zestig eurocent in te kopen bij de penningmeester van het bestuur van het verenigingsgebouw. Elke vereniging krijgt een eigen kleur munten. Deze verkopen ze vervolgens aan hun leden waarbij ze zelf de verkoopprijs bepalen. De winst gaat naar de eigen vereniging. Het voordeel van deze regeling is dat er niet meer eindeloos geld geteld hoeft te worden. Het is ook goed mogelijk dat er een stijging in de omzet komt. Een vereniging die net is overgegaan op dit systeem merkte dat leden hun munten vaak vergeten en dan weer een setje nieuwe inkopen. Ook geven ze munten makkelijker uit dan echt geld."

Lees meer vragen en antwoorden uit de praktijk in de rubriek Vraag en antwoord.

1
0

Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website geef je toestemming voor het gebruiken van cookies.

/privacy-statement
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming