Bestuurder in beeld: Menno Spiekerman
7 augustus 2013

Bestuurder in beeld: Menno Spiekerman

In de rubriek 'Bestuurder in Beeld' staat een bestuurder in de schijnwerpers. Wat zijn zijn of haar beweegredenen, wat doet hun vereniging of stichting en voor welke uitdagingen staan zij? In deze aflevering Menno Spiekerman, oprichter en interim-voorzitter van Kolfvereniging Het Vechthuis.

Bestuurder: Menno Spiekerman
Vereniging: Kolfvereniging het Vechthuis. Kolven is een sport waarbij op een kolfbaan een bal met een kliek (= slaghout) tegen een paal wordt geslagen en zo punten kunnen worden gescoord.
Functie: Oprichter en interim-voorzitter
In het dagelijks leven: Management Assistent bij RIVM
Reden: "Party- en Zalencentrum Het Vechthuis wilde meer doen met de kolfbaan die ze in huis hadden. Nadat ik eigenlijk voor iets anders bij Het Vechthuis binnenkwam, heb ik na een gesprek met eigenaar Ronald de Zeeuw besloten om de organisatie van het promoten van de kolfsport en het oprichten van de vereniging op me te nemen."

Tips voor andere bestuurders:

  • Je moet mensen durven benaderen om zich aan je vereniging of stichting te willen verbinden. Zoals bestuurders of ambassadeurs, ook al zijn het bekende mensen. Gewoon durven en doen, nee heb je, ja kun je krijgen.
  • Zeg niet alleen: ‘we hebben geen geld en moeten geld hebben', dat werkt niet. Zeg wat je van plan bent met het geld te doen en geef het een concreet doel, dat werkt.
  • Schrijf je in om mee te dingen naar prijzen, daar kun je geld en bekendheid mee verdienen. Zo doet Kolfvereniging Het Vechthuis mee met de Movisie participatieprijs met een project om ouderen en jongeren samen te brengen in combinatie met de kolfsport.

Hoe ben je in het bestuurswerk gerold?
Naast mijn baan organiseer ik af en toe evenementen als familiedagen en feestjes. Daardoor kwam ik voor zalenverhuur bij Het Vechthuis in Utrecht terecht. Daar ligt een gerestaureerde kolfbaan en ze wilden organiseren dat mensen er de kolfsport op konden uitoefenen. De meeste mensen kennen kolven van het afkolven van borstvoeding. Ik had ook nog nooit van de sport gehoord en ging er van alles over opzoeken.
Puur door het enthousiasme voor de sport van de mensen die aan kolven doen werd ik overtuigd. De sport is verslavend, je wilt zoveel mogelijk punten halen. Het leuke is ook dat het voor iedereen toegankelijk is. Ik wilde de organisatie wel op me nemen, maar dan ook goed. Daarom moest er een heuse kolfvereniging voor worden opgericht; toen ik daar groen licht voor kreeg ben ik met de oprichting begonnen.

Wat doe je voor de kolfvereniging?
Als oprichter moest ik een bestuur en ambassadeurs zoeken, een website vullen, statuten en huishoudelijk reglement maken, een logo en naam bedenken. Ter promotie van de kolfsport en de op te richten vereniging heb ik eerst met Het Vechthuis een aantal clinics georganiseerd. Daarna kon de vereniging opgericht worden en bij de notaris worden vastgelegd. Per 3 juli 2013 zijn we officieel een vereniging.

Wat heb je aan promotie gedaan?
Ik heb eerst een website gelanceerd, want je moet als vereniging een website hebben om zo gevonden te kunnen worden. En we maken gebruik van social media om de kolfsport te promoten en mensen te bereiken. Tegenwoordig kun je niet meer zonder. Voor de clinics en de lancering van de nieuwe vereniging heb ik een persbericht verstuurd, wat door veel media is opgepakt. We hadden onder andere wethouders sport van gemeentes in en rondom de provincie Utrecht uitgenodigd om te laten zien wat de sport is. Ook ben ik op zoek gegaan naar ambassadeurs om de vereniging te promoten. Mensen die het leuk vinden om achter je vereniging te staan, die iets met sport hebben of die enthousiast worden van deze sport. De meeste van onze ambassadeurs zijn oud-topsporters zoals Nico Blok, Jan Dorrestein en Yvonne van Gennip.

Inmiddels heb je een bestuur bij elkaar?
Dat is gelukt ja. In het begin deed ik alles zelf, er moest toch iemand de eerste stappen zetten. Nu het bestuur er is, kan ik me meer richten op specifieke zaken, je hoeft niet meer alles alleen te doen. De meeste bestuursleden heb ik gevonden via social media. Je moet mensen durven benaderen, goed zoeken en de juiste personen voor de functies vinden. Je moet als bestuurslid wel achter je vereniging staan.

Hoe lang wil je blijven als voorzitter?
Het is toch een beetje mijn kindje dus het is moeilijk om uit handen te geven. Maar ik had niet verwacht dat ik het zo lang vol zou houden, er komt heel veel bij kijken, veel meer dan je in het begin denkt. Het was eigenlijk de bedoeling om per 1 januari 2014 te stoppen als voorzitter, maar ik heb besloten om een jaar langer aan te blijven. Ook omdat mijn contract op mijn werk niet verlengd wordt en ik er daardoor meer tijd voor heb en zo bezig blijf. Als er een geschikte kandidaat is, mag hij of zij het voorzitterschap van mij overnemen. Je moet vooral een klik hebben met de secretaris, want daar werk je veel mee samen. Ik weet nog niet of ik het los kan laten, ik moet het zien. Maar weg is weg en dan moet je ook niet terugkomen of je er nog mee bemoeien. Dus ik zal het toch moeten loslaten.

Hoe is de opvolging van bestuursleden eigenlijk geregeld?
We hebben in de statuten opgenomen dat als je als bestuurder weggaat, je zelf op zoek gaat naar vervanging. Als dit niet lukt zoeken we samen, maar als je vertrekt moet er een opvolger zijn. Ik kijk zelf in mijn eigen netwerk, binnen de vereniging en op social media.

Doelen en plannen?
Voor het eind van het jaar moeten er leden zijn buiten het bestuur om. Bestuursleden zijn automatisch lid van de vereniging, dat is opgenomen in de statuten. Er zijn momenteel potentiële leden in het vizier en er moeten meer leden komen via de ledenavonden die we organiseren. Die beginnen de laatste maandag van augustus. Daar kunnen geïnteresseerden komen spelen en eventueel lid worden. Deze avonden promoten we op allerlei manieren.
Ons tweede doel is dat er geld binnenkomt, al is het maar iets. Van de Kolfbond waar we ons vanaf 2014 bij zullen aansluiten, krijg je wel hulp en informatie, maar geen geld. De bankrekening is geopend dus we kunnen nu aan de slag. Om voor fondsen en dergelijke in aanmerking te komen moet je vaak statuten en een uittreksel van de Kamer van Koophandel toevoegen aan een aanvraag, dat is ook geregeld nu we officieel een vereniging zijn. Verder organiseren we een ‘roze' clinic samen met COC Midden Nederland zodat we de emancipatie van de homo-sport kunnen bevorderen in combinatie met de kolfsport bij Kolfvereniging Het Vechthuis. En mogelijk kunnen we in de toekomst een kolfkampioenschap bij onze vereniging laten plaatsvinden.

Volg de ontwikkelingen van Kolfvereniging Het Vechthuis via de website, Facebook, Twitter, LinkedIn en Youtube.

Lees ervaringen van andere bestuurders in de eerdere afleveringen van de rubriek Bestuurder in beeld >>

1
0

Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website geef je toestemming voor het gebruiken van cookies.

/privacy-statement
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming