Checklist collecteren voor goede doelen
27 september 2012

Checklist collecteren voor goede doelen

De opbrengst van de collecte voor uw organisatie wordt vast een stuk hoger als uw vrijwilligers zich voor ze de straat op gaan even verdiepen in deze checklist van lichaamstaalexpert Frank van Marwijk.
Collecteer in uw eigen straat
Als u collecteert, werkt het het beste als u dat doet bij mensen die u goed kent. Een bekend gezicht nodigt eerder uit om wat te geven. Collecteer daarom bij voorkeur in uw eigen straat

 

Kies het juiste tijdstip
Aan het einde van de dag zijn de meeste mensen thuis. Op dat moment wordt er veel gecollecteerd. Maar let er niet alleen op of iemand thuis is. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat om 19.00 uur 's avonds veel kinderen naar bed gebracht worden of net op bed liggen. Uw komst om die tijd kan door ouders met jonge kinderen als storend ervaren worden.

 

Neem wat afstand
Als collectant bent u een gast aan de deur. Vaak begeeft u zich al op een stukje eigen terrein (bijvoorbeeld voortuin). Bel aan en zet een stapje achteruit. Als u vlak achter de deur blijft staan, staat u wel erg dichtbij en dat kan opdringerig overkomen.
Stel u persoonlijk voor
Glimlach vriendelijk, noem uw naam en vertel waarvoor u collecteert. Ga er niet vanuit dat mensen wel aan uw collectebus kunnen zien waarvoor u collecteert. Uw naam noemen (dit doet bijna niemand), maakt het nét een beetje persoonlijker. Dus: 'Goedenavond, mijn naam is... en ik collecteer voor...'. Terwijl u uw naam noemt, kunt u uw legitimatie laten zien.
 
Geef informatie
Mensen stellen er prijs op te weten waar ze nu eigenlijk aan doneren. Vertel hen waar hun gift voor wordt gebruikt. Heeft u een folder ter beschikking, dan helpt dat ook bij uw presentatie. Duidelijke informatie motiveert mensen zeker tot geven.

 

Keer later terug
Maak een lijstje van de adressen waar u heeft aangebeld, maar waar niet werd opengedaan. Wellicht waren deze mensen bezig of niet thuis. Schrijf het tijdstip erbij. Mogelijk komt een andere tijd beter voor hen uit. Als mensen wel opendoen, maar zeggen dat ze geen kleingeld in huis hebben, kunt u een tijdstip afspreken dat u terugkeert. Eventueel kunt u hen een kaartje of een folder geven met het gironummer van het doel.

 

Neem een kind mee
Dit is een beproefde methode die onder andere met succes wordt gebruikt door Jehova's getuigen. Het zien van kinderen werkt op de gemoederen van veel mensen. Maar los daarvan is het voor een kind een leuke ervaring. Het maakt hen vrij in het contact met mensen. Verder geeft u een goed voorbeeld dat ze later gemakkelijk opvolgen. Maak er echter geen must van. Dan wordt het eerder kinderarbeid. Laat hen thuis als ze moe zijn of als het vies weer is.

 

Geen voet tussen de deur
Natuurlijk wit u zoveel mogelijk binnenhalen voor uw goede doel, maar zorg ervoor dat u zich niet opdringt. De spreekwoordelijke voet tussen de deur past niet bij collectanten. Heb respect voor ieders keuze om wel of niet te doneren.
Bedank vriendelijk voor de bijdrage
Of u nu een handje losgeld hebt gekregen of een enorme bijdrage; het gaat om de intentie waarmee mensen het geven. Bedankt altijd vriendelijk voor elke gift die u ontvangt. En zelfs als iemand niets geeft, is beleefdheid wenselijk. In dat geval is het goed om te zeggen dat u dit geen probleem vindt en kunt u hen toch bedanken voor hun tijd.
1
0

Deze website maakt gebruik van cookies. Door het gebruik van deze website geef je toestemming voor het gebruiken van cookies.

/privacy-statement
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming