TIP: regels voor het schenken van alcohol
27 september 2012

TIP: regels voor het schenken van alcohol

Alcohol schenken in de kantine, of tijdens een feest dat u organiseert, mag niet zomaar. U moet een vergunning of ontheffing hebben en zich houden aan de regels voor verantwoord alcoholgebruik.

Bij activiteiten waar alcohol wordt geschonken, moeten twee leidinggevenden het diploma sociale hygiëne hebben (dit kunnen ook leden of vrijwilligers zijn). Gedurende de tijden dat alcohol wordt geschonken, dient één leidinggevende met de ‘verklaring sociale hygiëne' aanwezig te zijn of een barvrijwilliger die door het bestuur goed is geïnstrueerd over verantwoord alcoholgebruik. De barvrijwilligers moeten minimaal zestien jaar oud zijn. Dit is een van de regels die van toepassing zijn als u alcohol wilt schenken »

Elke vereniging of stichting die alcohol verkoopt aan bezoekers en leden, heeft daarvoor een Drank- en Horecawetvergunning van de gemeente nodig. Hier vindt u meer informatie van de overheid »

Toolkit
De regels die verbonden zijn aan de Drank- en Horecawet, zijn soms moeilijk na te leven. Met deze toolkit wordt het een stuk makkelijker. De toolkit is een initiatief van het Trimbos-instituut, NOC*NSF en de sportbonden, ontwikkeld voor sportkantines, maar ook van toepassing op bijvoorbeeld buurthuizen en andere kantines.