is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Aan de slag met jonge vrijwilligers

Aan de slag met jonge vrijwilligers

Wat moet je doen voor jonge vrijwilligers?

Zorg dat je aansluit bij de beleving van jongeren. De jongeren willen een belevenis en vrijheid. Vaak is er minder langdurig commitment. Maar dat wil niet zeggen dat ze minder betrokken zijn.

Waarom jongeren?

jonge vrijwlligers

Veel vrijwilligersorganisaties willen aan de slag met jongeren. Omdat ze handen nodig hebben om alle taken uit te voeren. Soms willen ze een plek bieden aan maatschappelijk stagiairs. Maar ook omdat de kwaliteiten van jongeren de organisatie sterker kan maken. Werken met jongeren kan veel opleveren: nieuwe ideeën, aansluiting bij een (nieuwe) doelgroep, nieuwe activiteiten, een ander imago, enzovoort.

Klaar voor jonge vrijwilligers

Jonge vrijwilligers zijn hot. De maatschappelijke stages maken hun opwachting en veel gemeenten stimuleren brede jongerenparticipatie

Vrijwilligerswerk als belevenis

Het vrijwilligerswerk voor jongeren moet een belevenis zijn. Jullie activiteit is het hoofdbestanddeel van die beleving. Bij het doen van vrijwilligerswerk gaat het voor jongeren niet alleen om de activiteiten zelf. Het gaat om het geheel, om de ervaring die de jongere meemaakt. Zorg voor een activiteitenaanbod dat aansluit bij de belevingswereld van de jongeren.

Wie zich verplaatst in de doelgroep ontdekt dat er altijd wel valt te schaven.

Belonen en motiveren

Met die belevenis werk je aan de motivatie van de jongeren. Die motivatie moet je vasthouden, ook op de lange termijn? Vrijwilligers blijven langer actief als de activiteiten die zij doen en de beloning die zij daarvoor krijgen goed aansluiten bij hun motivatie. Beloning kan worden ingezet bij zowel de werving als in het behoud.

Beloning van vrijwillige inzet is misschien niet helemaal vanzelfsprekend bij vrijwilligersorganisaties. Die beloning hoeft trouwens zeker niet in geld. De mogelijkheden zijn zo divers dat het de moeite loont er eens wat dieper in te duiken. Beloning en motivatie kunnen elkaar versterken!

    is een dienst van Notarian

    0
    Je winkelwagen