is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Banksaldo vereniging bij mijn vermogen

Banksaldo vereniging bij mijn vermogen

Moet je het banksaldo van de vereniging optellen bij het vermogen van de penningmeester?

Nee, als je een rechtspersoon opricht, dan hoef je het banksaldo niet op te tellen bij je privévermogen. Het vermogen van de rechtspersoon is namelijk van die rechtspersoon en niet van de bestuurders.

Banksaldo van de vereniging

Collecteren

Moet ik mogelijk belasting betalen over het banksaldo van onze vereniging, omdat het bij mijn vermogen wordt geteld?
Het antwoord op de vraag verschilt, afhankelijk van wat voor vereniging je hebt. Bij de formele vereniging is er rechtspersoonlijkheid. Die heeft ook fiscaal gezien een eigen identiteit. Het vermogen van de vereniging is van de vereniging. Er is dus geen enkele kans dat het geld bij jouw vermogen wordt geteld.

Banksaldo informele vereniging

Is het een informele vereniging dan ligt het anders. Om te beginnen zullen de saldi door de bank vermoedelijk al automatisch aan De Belastingdienst zijn doorgegeven. Jij moet bij de Belastingdienst betogen dat het saldo op deze rekening niet van jou is. Je kan er niet vrij over beschikken. De leden hebben eigenlijk een vordering op een deel van het saldo ter grootte van hun lidmaatschap. Kortom het is niet jouw geld en je kan er niet over beschikken.

Bijstand en toeslagen

Dezelfde redenering gaat op voor de vermogenstoets in de bijstand of andere uitkering. Het vermogen van de vereniging is niet jouw persoonlijk bezit. Je moet deze discussie aangaan met iemand van de gemeente of uitkeringsinstantie. Ik zou echter hier een advies willen geven. Als het mogelijk is om een ander bestuurslid tot penningmeester te benoemen, doe dat. Je voorkomt een discussie die vermoedelijk helemaal niet wilt voeren. Bovendien loop je het risico gekort te worden op een uitkering. Dat risico kan je vermijden door iemand anders penningmeester te maken.

    Lees meer over Financiën

    e-boekhouden.nl
    0
    Je winkelwagen