Taken en bevoegdheden
De taken die de commissie of commissaris meekrijgt, dient u van tevoren nauwkeurig vast te leggen. Datzelfde geldt natuurlijk voor de opdracht. Formuleer die opdracht SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) en controleer tussentijds of de opdracht wordt gerealiseerd. Want u ‘koopt’ met het instellen van een commissie niet de verantwoordelijk af. De insteller van de commissie (bestuur, algemene vergadering, voorzitter) blijft te allen tijde verantwoordelijk. Als de leden van de commissie hun taken verzaken, kunt u zich juridisch niet op het falen van de commissie beroepen.
Taken:
- Het organiseren van een feest ter ere van het 10-jarig jubilieum
- Het plannen en uitvoeren van een excursie
- Wedstrijden in goede banen leiden
- Etcetera
- Benoemen (en eventueel ontslaan) van commissieleden
- Controleren en beoordelen van de opdracht
- Dechargeren of opheffen bij volbrenging
-
Financieel (de commissie krijgt een budget) - Materieel (de commissie mag bijvoorbeeld de bestuurskamer gebruiken, kopieën maken, etc)
Als bestuur draagt u taken aan de commissie over in de hoop dat die taken binnen tijd en budget worden volbracht. Dat vraagt dus om commissieleden met verstand van zaken.
- Integriteit
- Sociale vaardigheden
- Bestuurlijke vaardigheden
- Deskundigheid met betrekking tot de opdracht
- Flexibiliteit
- Levenservaring
- De commissieleden aanvaarden de opdracht en de bevoegdheden
- De insteller installeert de leden van de commissie door de stukken te ondertekenen waarin de opdracht en de taken staan verwoord
- De leden verdelen onderling taken
Tip!
Een commissie die over een eigen budget beschikt, doet er goed aan een penningmeester te benoemen. Een commissie die veel brieven moet schrijven doet er goed aan een secretaris te benoemen. |