is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Wat is vrijwilligerswerk door bedrijven?

Wat is vrijwilligerswerk door bedrijven?

Wat is werknemersvrijwilligerswerk?

Veel organisaties laten hun medewerkers vrijwilligerswerk doen. Soms is dat georganiseerd door de organisatie zelf. Er zijn verenigingen en stichtingen die hierop inspelen met kant en klare activiteiten.

Werknemersvrijwilligerswerk

Klussen op een kinderboerderij. Een dagje uit met ouderen of gehandicapten. Er zijn talloze voorbeelden van vrijwilligerswerk in de tijd van de baas. Bedrijven doen graag mee aan deze trend.

financiële administratie

Sommigen zetten een actief vrijwilligersbeleid op (‘corporate volunteering’) en bieden daarbij bemiddeling en begeleiding. Anderen zetten zich bijvoorbeeld incidenteel een middag in voor een goed doel. Hebben een jaarlijkse projectweek. Of gaan een langdurig samenwerkingsverband aan met een maatschappelijke organisatie.

Organisaties en initiatieven

Om in het vizier van bedrijven te komen kan je je het beste aanmelden bij bemiddelaars. Er zijn veel landelijke en lokale organisaties die zich bezighouden met vrijwilligerswerk door werknemers.

Vrijwilligersdatabase

Vrijwilligerswerk is er in overvloed. Handen om het uit te voeren steeds minder. Een netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Organisaties in gemeenten verbindt bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten in concrete projecten met maatschappelijke betekenis. Deze landelijke website brengt vraag en aanbod bij elkaar. www.vrijwilligerswerk.nl

Heldere voorwaarden

Wil je actief aan de slag met bedrijven in jouw organisatie? Maak dan heldere afspraken. Hieronder een aantal voorwaarden die je kunnen helpen om van werknemersvrijwilligerswerk een succes te maken:

  • Leg de lat niet te hoog. Veel vrijwilligers zullen fanatiek zijn. Maar er zijn er ook bij die vooral meedoen omdat het nou eenmaal ‘moet’ van de baas.
  • Houd het werk leuk. Als mensen enthousiast zijn, komen ze misschien nog wel een keer terug. Wie een buurthuis opknapt, heeft een nuttig gevoel over het resultaat. Wie een dag tuintjes heeft geschoffeld, weet dat er een week later weer onkruid woekert.
  • Bied, als het mogelijk is, activiteiten aan waarmee de werknemers zich kunnen identificeren. Maak daarbij gebruik van hun expertise.
    0
    Je winkelwagen