is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Domeinnaam van website registreren

Domeinnaam van website registreren

Hoe kan ik een domeinnaam registreren?

Een vereniging heeft een website en dus een domeinnaam. Die moet je wel registreren en die moet uniek zijn. In Nederland doe je dat via een zogenaamde registrar. Dat zijn bedrijven die dat voor jou regelen.

SIDN

In Nederland verzorgt de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) de uitgifte en registratie van domeinnamen eindigend op .nl.

Op de website van de SIDN kan worden nagegaan of een domeinnaam nog vrij is. Overigens bieden veel providers die naamscontrole ook aan. Is de domeinnaam vrij, dan luidt het dringende advies: snel registreren.

Aanvragen .nl-domein bij provider

domeinnaam

De aanvraag voor registratie van een .nl-domein kan alleen worden ingediend bij een zogenoemde deelnemer categorie I, een bij de SIDN geregistreerde tussenpersoon.

Vrijwel alle providers en andere internetdienstverleners zijn SIDN-deelnemer. Op de website van de SIDN is een lijst te vinden. Maar de kans is groot dat je voor registratie ook bij jouw eigen provider terecht kunt. Ook vind je bij de SIDN informatie over de eisen en voorwaarden waaraan een aanvraag moet voldoen. 

Kosten van registratie

De kosten voor het registreren van een domeinnaam verschillen per provider. Meestal gaat het om een bedrag van € 10 tot € 25 per domeinnaam per jaar.

De meeste providers bieden registratie aan in combinatie met een pakket voor hosting (beheer, onderhoud) van een website. In combinatie met hosting vallen de kosten wel hoger uit.

Het loont om de aanbiedingen van verschillende providers met elkaar te vergelijken, omdat de prijzen nogal uiteenlopen.

Domeinnaam overnemen

Tegenwoordig zijn bijna alle domeinnamen al bezet. Zeker als het korte domeinnamen zijn. Je kunt een domeinnaam kopen van de huidige eigenaar. Dat is vaak mogelijk als die niet in gebruik is. De prijs voor een domein kan enorm verschillen. Korte en goede domeinen zijn heel duur, zoals bijvoorbeeld voetbal.nl.

webwinkel maken
webwinkel maken

Domein is eerste stap

Het vastleggen van een domeinnaam is de eerste stap bij het bouwen van een website. Richt je een nieuwe vereniging op? Dan is het zelfs verstandig om de naam van de vereniging ook af te laten hangen van de vraag of het domein nog wel vrij is.

Eerst betalen dan eigenaar

Bij veel providers is registratie van een domeinnaam pas een feit op het moment dat het daarvoor verschuldigde bedrag op de bankrekening van de provider (SIDN-deelnemer of registrar) is bijgeschreven. Let daarom goed op de voorwaarden van de provider.

    0
    Je winkelwagen