is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Frauderen bij een Vereniging van Eigenaars

Frauderen bij een Vereniging van Eigenaars

Foefelen bij een VvE

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) is een bijzondere vorm van de gewone vereniging. Een VvE lijkt qua organisatie dus sterk op bijvoorbeeld een zwemvereniging. De ledenvergadering heeft de hoogste macht en het bestuur voert het beleid uit. Veel van de wetgeving van boek 2 Burgerlijk Wetboek geldt ook voor VvE’s. Er is ook nog specifieke wetgeving van boek 5 BW.

Slechts sporadisch verschijnt in de media nieuws over frauderen bij VvE’s. Dat wil zeker niet zeggen dat het minder voorkomt dan bij gewone verenigingen. De aard van de fraudes is misschien niet zo in het oog springend. Door de bijzondere kenmerken en organisatie van VvE’s (veelal heeft het bestuur de administratie uitbesteed aan een VvE-beheerder) is de kans op een rechtstreekse greep in de kas wat kleiner, maar de kans op ‘gefoefel’ groter.

Mooi woord, dat ‘foefelen’. Het klinkt en is ook wat omslachtiger dan gewoon een ordinaire greep in de kas. Maar in tien jaar tijd wist deze sympathieke penningmeester in België 214.000 euro bij elkaar te ‘foefelen’.

frauderen

Samenspanning met leveranciers

Vaak is er sprake van samenspanning met leveranciers. Een VvE geeft veel geld uit aan bijvoorbeeld onderhoud van het gebouw, het verhelpen van storingen van liften en verstoppingen van rioleringen. Dan is het natuurlijk makkelijk als de VvE-beheerder een schilder of een storingsmonteur regelt om het onderhoud te doen of de storing te verhelpen. Maar heb je wel eens bedacht hoeveel geld er dan aan de strijkstok van die beheerder zou kunnen blijven hangen?

Het is heel belangrijk dat een VvE voor alle onderhoudscontracten en dergelijke meerdere offertes aanvraagt. Die offertes kunnen prima door de beheerder worden verzorgd. Maar het getuigt van goed bestuur als het bestuur zélf ook nog rechtstreeks één of meer offertes bij andere leveranciers aanvraagt. Dat kan de leden van de VvE heel veel geld besparen!

Bestuurder fraudeert met leverancier

Bij VvE’s die een actiever bestuur hebben waarbij geen beheerder voor dit soort klussen bemiddelt, bestaat de kans dat een bestuurslid fraudeert. Bijvoorbeeld de voorzitter van de VvE regelt een schildersbedrijf voor het witten van de centrale hal en bedingt daarbij dat de schilder tussendoor ook even het appartement van de voorzitter zelf opknapt. De schade van dit soort gerommel kan uiteindelijk net zo in de papieren lopen als bij het Vlaamse Kruis.

    0
    Je winkelwagen