is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Help, een conflict binnen de commissie

Help, een conflict binnen de commissie

Wat kun je doen als je een conflict hebt in een commissie

Bij een conflict binnen een ingestelde commissie heb je en paar mogelijkheden. De eerste is het onderling of na bemiddeling op te lossen. Gaat het over een fundamentele zaak dan moet je terug naar het bestuur. Je moet ook opstappen want je bent collectief verantwoordelijk.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

conflict

Een commissie heeft een eigen verantwoordelijkheid. Die is collectief. Dat wil zeggen dat een besluit van de commissie gezien wordt als van alle leden. Ook dus van de leden die het niet met het besluit eens zijn.

Ben jij het als commissielid niet eens met een besluit van de commissie dan moet je hier iets mee doen. Je kunt proberen het besluit te wijzigen of je kunt opstappen.

Conflict binnen de commissie

Commissieleden zijn in eerste aanleg aansprakelijk voor hun daden. Gaat een commissielid akkoord met de bouw van bijvoorbeeld een nieuw clubgebouw en leidt dit later tot grote financiële problemen? Dan kan het commissielid in kwestie (mede) aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. Ook als je als enige commissielid tegen stemde en het besluit per meerderheid van stemmen is genomen. Bij conflicten is het gebruikelijk dat de insteller van de commissie bemiddelt.

Dat wil zeggen dat het verenigingsbestuur nu moet bemiddelen. Het bestuur heeft de commissie ingesteld. Bij problemen of conflicten moet het bestuur die proberen op te lossen.

Het conflict loopt hoog op

Als de bemiddeling niet tot het voor jouw gewenste resultaat leidt heb je nog maar een paar mogelijkheden.

Ben je het als commissaris niet eens met een besluit van de commissie, dan heb je in principe twee mogelijkheden:

  • Wend je tot het orgaan dat de commissie instelde en vraag om een schriftelijke goedkeuring van het besluit waar je niet achter staat. Hiermee leg je namelijk de verantwoordelijkheid en de daaraan klevende aansprakelijkheid (na goedkeuring door middel van een verklaring met handtekening) bij de insteller van de commissie.
  • Stel jouw lidmaatschap van de commissie ter beschikking. Dat betekent dat je opstapt tenzij de insteller van de commissie er op staat dat je aanblijft (en schriftelijk de mogelijke aansprakelijk overneemt).
    0
    Je winkelwagen