is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Regels voor collecteren aan de deur

Regels voor collecteren aan de deur

Mogen de leden van de vereniging zomaar gaan collecteren aan de deur?

Nee, je moet in het algemeen een vergunning van de gemeente hebben. De voorwaarden verschillen per gemeente. Het is afhankelijk van de gemeente waar je gaat collecteren. Bij die gemeente vraag je dan na of je een vergunning nodig hebt of niet.

Collecteren aan de deur

Collecteren

Je wilt met jouw vereniging gaan collecteren aan de deur. Dit kan je niet zomaar gaan doen. Er zijn een aantal regels waar jij en jouw leden zich aan moeten houden als jullie op deze manier inkomsten willen vergaren.

Vergunning voor collecteren

Elke gemeente in Nederland heeft eigen regels over het verlenen van een vergunning voor het collecteren. Vraag bij jouw gemeente na of je een vergunning nodig hebt en hoe je de vergunning kan aanvragen.

Deze informatie is vaak op de website van de gemeente te vinden. Veel gemeenten plaatsen op hun site ook de tekst van de regeling die daarover gaat (de APV). Als jouw leden gaan collecteren bij familieleden en vrienden en bij de naaste buren is er geen vergunning nodig.

Landelijke Collecterooster en Wervingsrooster

Het Centraal Bureau Fondsenwerving CBF publiceert een landelijk en gemeentelijk collecterooster voor Goede Doelen en een Wervingsrooster voor donateurwervers. Hierin staat welke organisatie wanneer langs de deur kan komen. Alle goede doelen in dit rooster hebben een CBF-erkenning.

Goede doelen die landelijk collecteren krijgen een vergunning van de gemeente als ze in het rooster zijn opgenomen. Kleinere organisaties kunnen ook een vergunning krijgen. In het rooster staan ‘vrije periodes’ aangegeven. In die periodes mogen de kleinere organisaties collecteren.

Als lokale vereniging ben jij niet gebonden aan het landelijke collecterooster. Het is natuurlijk wel handig om jouw moment van collecteren af te stemmen met dit schema. Zo voorkom je dat je tegelijk met een vergelijkbare landelijke organisatie aan de deur komt.

Lokaal afstemmen

Als het mogelijk is moet je op lokaal niveau het collecteren afstemmen. Het komt voor alle partijen de opbrengst niet ten goede als je tegelijk langs de deuren gaat.

    0
    Je winkelwagen