is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Verlaagd btw-tarief werkzaamheden aan woningen

Verlaagd btw-tarief werkzaamheden aan woningen

Wanneer geldt het verlaagd btw-tarief van 9%?

Het verlaagde btw-tarief geldt voor het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Aan deze werkzaamheden zijn bepaalde voorwaarden verbonden om onder het 9% tarief te vallen.

Verlaagd btw-tarief werkzaamheden aan woningen

vereniging

Bijna elke Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft onderhoudswerkzaamheden op de planning staan. Bepaalde werkzaamheden aan de woning vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Het gaat dan om het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Ook het schoonmaken in woningen valt onder het verlaagde tarief. In dat geval hoeft de woning niet ouder dan 2 jaar te zijn.

Dit kan gunstig uitpakken voor de VvE. In plaats van 21% btw kan je gebruik maken van het verlaagde tarief van 9%. Hierdoor vallen de kosten een stuk lager uit en kunnen VvE’s flink op het onderhoud besparen.

Voorwaarden werkzaamheden

De werkzaamheden moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om onder het verlaagde tarief te vallen. Zo geldt de verlaging alleen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Deze woning moet bestemd zijn voor permanente bewoning door particulieren.

Voor het isoleren van de woning geldt dat het tot doel moet hebben om de woning energiezuiniger te maken. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn: glaswol, steenwol, piepschuim, (isolatie)glas en polyurethaan. Deuren, kozijnen en riet zijn geen isolatiemateriaal. De isolatiematerialen vallen wel onder het 21% tarief. Je moet dan de kosten van het materiaal en de kosten voor de werkzaamheden van elkaar splitsen.

Voor het schilderen van een woning geldt ook het 9% tarief. Hieronder vallen ook:

 • de gebruikte materialen;
 • het voorbereiden van het schilderwerk;
 • voorbehandelingen;
 • lakverven, vernissen en beitsen;
 • het aanbrengen van een giet- of coatingvloer (mits sprake van het aanbrengen van een verfproduct);
 • het binnen een verfsysteem aanbrengen van flakes op trappen en vloeren;
 • en het schuren en lakken van vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaken van de woning.

Het stukadoren en behangen van een woning valt ook onder het 9% tarief. Dit geldt ook voor de noodzakelijke voorbereiden, voorbehandelen en de gebruikte materialen. Het leveren van het behang valt onder het 21% tarief.

Schoonmaakwerkzaamheden woning

Schoonmaakwerkzaamheden in de woning vallen ook onder het verlaagde tarief. Hier geldt niet de eis dat de woning ouder dan 2 jaar moet zijn. Hier valt niet onder:

 • schoonmaakwerkzaamheden aan de buitenkant van de woning;
 • specifieke schoonmaakdiensten, zoals schoorsteenvegen en CV-reiniging;
 • schoonmaakwerkzaamheden die meestal door een gespecialiseerd bedrijf met speciale apparatuur worden uitgevoerd, zoals het in de was zetten van parketvloeren, het reinigen van portieken met hogedrukreinigers, brand- en roetreiniging, schoonmaak bij zware vervuiling, reiniging waterschade, ontruimen en reiniging na overlijden bewoner.

Meer informatie over het verlaagde tarief is te vinden op de website van de Belastingdienst.

  0
  Je winkelwagen