is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Wat je in ieder geval moet weten over de VvE en de opstalverzekering

Wat je in ieder geval moet weten over de VvE en de opstalverzekering

Is een opstalverzekering verplicht en wat moet er verzekerd zijn?

De VvE is verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Wat zij exact verzekerd wil hebben staat in het splitsingsreglement. Het staat de eigenaar dan vrij om zich aanvullend te verzekeren.

Verplichte opstalverzekering

Opstalverzekering

En VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten Artikel 112 Burgerlijk Wetboek Boek 5. Zij moet de leden bekend maken welke schade gedekt zal zijn. Er zijn in de markt diverse aanbieders van opstalverzekeringen voor Verenigingen van Eigenaars. De dekking verschilt per aanbieder en per pakket.

Het is belangrijk om binnen de vereniging overeenstemming te hebben over dekking. Het staat de leden daarnaast vrij om zich aanvullend te verzekeren. De voordelen van een collectieve verzekering zijn dat deze meestal voordeliger is dan dat ieder zich voor zich verzekert.

Aanvullende verzekering

Er kunnen verschillende redenen zijn om als individuele eigenaar een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kun je meestal het beste doen bij dezelfde verzekeraar als de vereniging heeft. Hiermee voorkom je dat bij schade twee partijen de bal naar elkaar proberen te spelen.

Een aanvullende verzekering is verstandig in de volgende gevallen:

  • je wilt meer dekken dan in de collectieve verzekering is gedekt, zoals glasschade;
  • je hebt zelf dure voorzieningen aangebracht aan het appartement die niet vallen onder het appartementsrecht, zoals een dure keuken;
  • je hebt een luxer appartement dan de standaard in het gebouw.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan het pand. Opstal is een juridisch begrip voor alles dat gebouwd is, dus het gebouw, dak, schuur, alles valt onder de opstallen. De verzekering dekt geen oorlog en dergelijke. Vaak is de verzekering wel uitgebreid met overstromingen en stormschade.

Een opstalverzekering dekt niet de aansprakelijkheid van de huiseigenaar. Een huiseigenaar is aansprakelijk voor schade die door het pand wordt veroorzaakt. Denk hierbij aan een dakpan die bij storm op een auto valt. Of iemand die door een traptrede zakt. Voor dergelijke schade is de eigenaar van het pand aansprakelijk. Meestal kun je deze aansprakelijkheid direct meeverzekeren.

    0
    Je winkelwagen