is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

AVG en aansprakelijkheid verenigingsbestuur

AVG en aansprakelijkheid verenigingsbestuur

Hoe zit het met de bestuurdersaansprakelijkheid in het kader van de AVG bij verenigingen?

Het verenigingsbestuur is aansprakelijk in het kader van de AVG. Zij moeten toezien op een juiste invulling van de privacy binnen de organisatie. De bestuurders zijn ook hoofdelijk aansprakelijk.

Bestuurdersaansprakelijkheid AVG in de vereniging

In het kader van de AVG is het verenigingsbestuur aansprakelijk. Het bestuur moet toezien op de juiste invulling van de privacy binnen de vereniging. Het bestuur is wettelijk aansprakelijk. De bestuurders zijn zelfs hoofdelijk aansprakelijk. Maar, de soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend.

Boos

De bestuurdersaansprakelijkheid is beperkt tot het niet zorgvuldig uitvoeren van de bestuurstaken. Bijvoorbeeld als een bestuurder tegenwerkt dat een datalek wordt gemeld.

Ook bestuurders die op de hoogte waren van schendingen van de AVG en geen maatregelen namen kunnen aansprakelijk zijn. Deze bestuurdersaansprakelijkheid valt onder de normale dekking van de aansprakelijkheidsverzekeringen.

Twee keuzes voor aansprakelijkheid

De hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders komt dus naast of bovenop de aansprakelijkheid van de organisatie zelf. Bij een ernstige inbreuk op de privacy zal een gedupeerde dus beide partijen aan kunnen spreken. De bestuurders kunnen dit voorkomen door een zorgvuldig AVG beleid te implementeren en hierop toe te zien.

Informele vereniging extra risico AVG

Bij een informele vereniging is er geen rechtspersoonlijkheid. De bestuurders zijn hier per definitie persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Dat houdt in dat verenigingsbestuurders voor alle inbreuk en schade op grond van de AVG aansprakelijk zijn. Dit is een extra reden om de informele vereniging om te zetten naar een formele vereniging. Dit formaliseren vermindert de aansprakelijkheid van de bestuurders.

    Lees meer over Bestuur

    0
    Je winkelwagen