is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Uitbesteden van vrijwilligerswerk

Uitbesteden van vrijwilligerswerk

Kan ik vrijwilligerswerk uitbesteden?

Ja, dat kan. Niet alle leden van de vereniging willen vrijwilligerswerk doen. Dan kan je het gaan uitbesteden.

Uitbesteden

Met name bij sportclubs is merkbaar dat bijvoorbeeld het draaien van bardiensten of het verzorgen van de velden lastiger is uit te voeren met vrijwilligers. Veel leden voelen zich eerder klant van de tennisbaan dan lid van de tennisvereniging en hebben geen zin in ‘gedoe’. Leden kan dan de mogelijkheid geboden worden om tegen een meerprijs bovenop de contributie het vrijwilligerswerk af te kopen.

Het opdelen van functies in kleinere taken kan nieuwe mogelijkheden bieden. Dit geldt ook voor uitbesteden. Neem de rol van penningmeester: de taken die horen bij het op orde houden van de boekhouding zijn uit te besteden aan een betaalde financiële dienstverlener. Terwijl de taken die te maken hebben met financieel beleid door de vrijwillige penningmeester worden gedaan.

Voor- en nadelen

uitbesteden

Uitbesteden heeft voor- en nadelen. Zo is het makkelijker om de continuïteit te waarborgen en vrijwilligers hoeven alleen ingezet te worden voor taken die ze echt de moeite waard vinden. Dat zijn duidelijke voordelen. Nadeel is dat het duurder is dan vrijwilligerswerk. Dit zal moeten worden opgebracht, bijvoorbeeld door een hogere contributieprijs of deelnemersbijdrage. En uitbesteden kan worden ervaren als ‘het begin van het einde’ voor (de cultuur van) de organisatie. Veel mensen vinden dat het niet hoort bij een vrijwilligersorganisatie om taken betaald te laten uitvoeren.

Wat uitbesteden?

Als je gaat uitbesteden is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Denk goed na wat je uitbesteedt en wat ‘echt vrijwilligerswerk’ moet blijven. Als de organisatie een vrijwilligersorganisatie wil zijn, moet je bijvoorbeeld geen betaald promotieteam op de jaarmarkt zetten. Cruciale functies en taken met uitstraling naar binnen en buiten moeten dan door vrijwilligers gedaan. Maar het schoonhouden van de accommodatie of het rondbrengen van het ledenblad kan bijvoorbeeld wel uitbesteed zijn.

    0
    Je winkelwagen