is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Exact verschil lief en leedpot en personeelsvereniging

Exact verschil lief en leedpot en personeelsvereniging

Wat is het verschil tussen een lief- en leedpot en een personeelsvereniging?

Een personeelsvereniging geeft meer houvast dan een lief en leedpot. Je hebt meer geregeld voor de medewerkers. De bijdragen van de werkgever zijn bovendien (deels) fiscaal aftrekbaar. Over de personeelsvereniging heeft de werkgever geen zeggenschap over de besteding van de lief- en leedpot meestal wel.

Kan de lief- en leedpot niet beter in een personeelsvereniging?

Het antwoord wat je het liefst hebt in het bedrijf hangt van bepaalde factoren af. We zetten die graag op een rij.

De lief en leedpot kun je vullen met bijdragen van de werknemers. Hier kun je ook een bijdrage van de werkgever bij doen. Het beheer van die pot is vaak in handen van de personeelsfunctionaris. Een personeelsvereniging staat op meer afstand en is van de werknemers. Hieronder zetten we het op een rijtje.

Het is trouwens niet zo dat er een keuze verplicht is. In grote bedrijven kan een personeelsvereniging prima bestaan naast een per afdeling opgezette lief- en leedpot. Net zoals dat er personeelsfeestjes van de personeelsvereniging kunnen bestaan naast feesten die door het bedrijf zelf zijn georganiseerd.

De lief en leedpot

leedpot

De lief en leedpot bij organisaties is een potje waaruit incidentele aken worden betaald. Het cadeau voor de verjaardag, of een jubileum. De pot is meestal extra naast eventuele bijdragen van de werkgever.

Met een lief- en leedpot heb je minder regels waarop je kan terugvallen dan bij een personeelsvereniging met een eigen verenigingsbestuur. Er kan onenigheid bestaan over waarvoor de pot wel of niet mag worden gebruikt. Door die onduidelijkheid kan de lief- en leedpot leiden tot meer leed dan lief.

Ook belangrijk: een bijdrage van de werkgever in de pot valt niet onder de belastingvrijstelling en over die bijdrage betaalt de werkgever loonbelasting.

De personeelsvereniging

Een personeelsvereniging is daarom een beter alternatief. Dan worden de bijdragen en uitgaven beheerd door een aparte vereniging die los staat van de werkgever. Je hebt een vastomlijnde regeling over de contributie en uitgaven in de statuten. Ook heb je als verenigingslid invloed op de vereniging. De bijdrage van de werkgever aan een personeelsvereniging valt ook buiten de Werkkostenregeling WKR. Het is dus voor de werkgever aantrekkelijk om de oprichtingskosten te dragen.

De lief- en leedpot kan vervolgens onderdeel zijn van de personeelsvereniging. De manier waarop die het geld dan uitkeert neemt zij op in een specifiek huishoudelijk reglement voor een personeelsvereniging.

De vereniging is breder

Een personeelsvereniging heeft meestal een breder doel dan alleen lief- en leed. Zij zorgt voor onderlinge verbondenheid van medewerkers. Denk aan het organiseren van personeelsfeestjes of uitjes. Ook kan een vereniging zich bezighouden met contact met oud-werknemers, of zelfs historisch onderzoek.

Nadelen

Bij een lief- en leedpot heeft de werkgever meestal invloed. Hij praat mee over de regeling die de beheerders van de pot opstellen. Meestal is dat de afdeling PZ of HRM. Bij een personeelsvereniging heeft de werkgever nadrukkelijk geen stem. Zodra dat wel het geval is, grijpt de fiscus namelijk in. Uitkeringen van een personeelsvereniging moeten buiten de invloedssfeer van de werkgever staan.

  Personeelsvereniging Oprichten

  Eenvoudig geregeld Heel voordelig Start direct

  € 396,00

  Personeelsvereniging oprichten
  0
  Je winkelwagen