is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Lidmaatschap personeelsvereniging verplicht?

Lidmaatschap personeelsvereniging verplicht?

Kan het lidmaatschap van een personeelsvereniging verplicht zijn?

Nee het lidmaatschap van geen enkele vereniging kan verplicht zijn. Ook niet het lidmaatschap van een personeelsvereniging. De sociale druk om lid te zijn kan wel heel groot zijn. Uitzondering hierop is de vereniging van eigenaren. Daar ben je automatisch lid als je eigenaar van een appartement wordt.

Lidmaatschap verplicht bij PV?

verplicht

Het is op deze site op veel plekken te lezen. De vrijheid van vereniging houd ook in dat iemand zelf kan bepalen om lid te zijn van een vereniging. Dat geldt zeker voor een personeelsvereniging.

Anderzijds kan de vereniging de activiteiten beperken tot de leden. In dat geval kunnen de niet-leden ook niet deelnemen aan bijvoorbeeld een personeelsuitje.

Het is dus niet verplicht om lid te zijn van een personeelsvereniging. Naast dat het niet verplicht je, kan het ook niet worden verboden om lid te zijn van de personeelsvereniging.

Inhouden contributie op loon?

Hoe zit het met de inhouding van de werknemersbijdrage op het loon? Kan een werkgever de contributie inhouden en dan namens de werknemer doorbetalen aan de personeelsvereniging? Ja, dat kan wel. Maar de werknemer moet hier een expliciete schriftelijke machtiging voor afgeven. Het is niet voldoende om dit op te nemen in een arbeidsovereenkomst of arbeidsreglement.

De wetgever wil voorkomen dat via deze inhouding de werkgever een schijnconstructie op kan zetten. Hierdoor zou de betaling van het loon van de werknemer bijvoorbeeld onder het minimumloon kunnen zakken.

Lidmaatschap vakbond verplicht

In het verleden en ook in sommige andere landen is het lidmaatschap van een vakbond verplicht. Bij het behalen van een bepaald percentage vrijwillige leden in een branche moeten de andere werknemers dan verplicht lid worden. Op die manier betaalt iedereen mee aan de kosten van de vakbond. In Nederland is dat nergens (meer) het geval. Een dergelijke verplichting past ook niet in het Nederlandse vrijheidsdenken.

  Personeelsvereniging Oprichten

  Eenvoudig geregeld Heel voordelig Start direct

  € 396,00

  Personeelsvereniging oprichten
  0
  Je winkelwagen