is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Opzegtermijn voor leden van een vereniging

Opzegtermijn voor leden van een vereniging

Is de de wettelijke opzegtermijn van toepassing op het lidmaatschap van een vereniging?

Nee, verenigingen mogen zelf bepalen wat de opzegtermijn is en hoe leden hun lidmaatschap mogen opzeggen. De Wet van Dam geldt niet voor het lidmaatschap van verenigingen.

Wet van Dam

opzegtermijn

Om te zorgen dat mensen niet heel lang aan een abonnement vastzitten heeft de wet het makkelijk gemaakt om tussentijds je lidmaatschap op te zeggen. Zo kan je eenvoudig van je lidmaatschap op de sportschool of tijdschrift af komen. De zogeheten Wet van Dam geeft regels over het stilzwijgend verlengen van consumentenovereenkomsten. Zo geeft de wet ook regels over de maximale opzegtermijn die daarbij geldt. Dat is in dat geval maximaal één maand. De Wet van Dam geldt echter niet voor het opzeggen van een lidmaatschap van een vereniging.

Stilzwijgende verlenging en opzegging lidmaatschap

De Wet van Dam geldt echter niet voor het lidmaatschap van verenigingen. Een vereniging mag dus in de statuten of in een huishoudelijk reglement zelf bepalen wanneer en hoe een verenigingslid zijn of haar lidmaatschap mag opzeggen. Verenigingen mogen daarom ook het lidmaatschap stilzwijgend verlengen als het verenigingslid niet of niet op tijd opzegt. De standaard opzegtermijn is daarbij 1 maand.

    e-boekhouden.nl
    0
    Je winkelwagen