News

Opzegtermijn voor leden van verenigingen en stichtingen

Is de de wettelijke opzegtermijn van toepassing op het lidmaatschap van verenigingen en stichtingen?

Nee, verenigingen mogen zelf bepalen hoe en wanneer leden hun lidmaatschap mogen opzeggen. De Wet van Dam geldt niet voor het lidmaatschap van verenigingen en stichtingen. Stichtingen hebben geen leden. Die kunnen wel periodieke donateurs hebben. Een donatie kan de donateur altijd zelf opzeggen door de machtiging in te trekken. Daarbij geldt geen opzegtermijn.

Wet Van Dam

Om te zorgen dat mensen niet heel lang aan een abonnement vastzitten heeft de wet het makkelijk gemaakt om tussentijds je lidmaatschap op te zeggen. Zo kan je eenvoudig van je lidmaatschap op de sportschool of tijdschrift af komen. De zogeheten Wet Van Dam geeft regels over het stilzwijgend verlengen van consumentenovereenkomsten. Zo geeft de wet ook regels over de maximale opzegtermijn die daarbij geldt. Dat is in dat geval maximaal één maand.

Stilzwijgende verlenging en opzegging lidmaatschap

De Wet Van Dam geldt echter niet voor het lidmaatschap van verenigingen. Een vereniging mag dus in de statuten of in een huishoudelijk reglement zelf bepalen wanneer en hoe een verenigingslid zijn of haar lidmaatschap mag opzeggen. Verenigingen mogen daarom ook het lidmaatschap stilzwijgend verlengen als het verenigingslid niet of niet op tijd opzegt. De standaard opzegtermijn is daarbij 1 maand.

Stichtingen hebben geen leden en kennen dus ook geen lidmaatschap. Zij hebben wel vaak periodieke donateurs. Een donateur kan eenzijdig, dus zelf bepalen te stoppen met de donatie. Meestal kan dat al door de machtiging in te trekken.

Share it on