is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Waarom een informele vereniging omzetten?

Waarom een informele vereniging omzetten?

Waarom zou ik een informele vereniging omzetten naar een formele vereniging?

Het omzetten van een informele vereniging naar een formele vereniging heeft veel voordelen. De bestuurders zijn niet meer zelf aansprakelijk, maar de vereniging. De vereniging kan een bankrekening openen en erfenissen ontvangen en onroerend goed bezitten.

Waarom vereniging formaliseren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een informele vereniging wilt omzetten naar een formele vereniging.

  • De vereniging wordt groter. Er komen bijvoorbeeld steeds meer leden bij of de vereniging wil meer activiteiten gaan verrichten. Door de informele vereniging te formaliseren wordt de vereniging professioneler.
  • In een informele vereniging zijn de bestuurders persoonlijk aansprakelijk. Een formele vereniging is een rechtspersoon. Dat houdt in dat de vereniging aansprakelijk is, en niet de bestuurders. Tenzij de bestuurders wanbeleid voeren, dan zijn zij uiteraard wel aansprakelijk voor hun handelen.
  • Je wilt een bankrekening openen voor de vereniging. Je kan geen bankrekening hebben op naam van de informele vereniging. Een formele vereniging kan wel een bankrekening hebben.
  • Een informele vereniging kan geen erfenissen ontvangen of onroerend goed bezitten. Een formele vereniging kan dat wel. In de subsidievoorwaarden kan ook staan dat het een formele vereniging moet zijn als voorwaarde.

Lees ook: Informele vereniging omzetten naar een formele vereniging.

informele vereniging omzetten

Nadeel van informele vereniging omzetten

Voor het omzetten naar een formele vereniging moet je langs de notaris. Dit kost tijd en geld. De vereniging moet dit geld uiteraard wel beschikbaar hebben. Als de vereniging daarna een keer de statuten wil wijzigen moeten zij ook weer langs de notaris.

Notulen vereniging formaliseren

Om een vereniging te formaliseren moet de algemene vergadering hier een besluit over nemen. Dit besluit leg je van in notulen.

    0
    Je winkelwagen