is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Aansprakelijkheid bij personeelsuitje

Aansprakelijkheid bij personeelsuitje

Wie is aansprakelijk voor schade tijdens een personeelsuitje?

De werkgever is aansprakelijk voor alle schade van en door werknemers. Dit geldt voor alle ontstane schade die is ontstaan tijdens het werk of werkgerelateerde schade. Daarnaast kan ook de personeelsvereniging aansprakelijk zijn.

Schade op een personeelsfeest

Het kan snel gebeuren. Schade ontstaan op een personeelsfeest of tijdens een personeelsuitje. Dingen die breken, wijn over een jurk. Heel soms veel ernstiger schade. Letsel of overlijden bij een activiteit. Juist personeelsuitjes kennen soms een wat groter risico. Raften in de Ardennen, of abseilen.

De persoon die de schade veroorzaakt

sanctiepakket

Als iemand wijn over jouw jurk morst, dan is die persoon aansprakelijk. Dat geldt ook voor alle andere schade die iemand aanricht. In Nederland zijn praktisch alle mensen verzekerd tegen dit soort schade. De schade vloeit voort uit de wet. We noemen dat wettelijke aansprakelijkheid. Bijna iedereen heeft een WA-verzekering. Die dekt tegen dergelijke schade.

De werkgever is aansprakelijk

De wet bepaalt dat een werkgever aansprakelijk is voor alle schade die een werknemer aanricht. Dat is in principe de schade die de werknemer tijdens het werk aanricht. Dus een hamer op een glazen tafel laten vallen, de werkgever betaalt. Dat geldt echter ook voor schade die werk gerelateerd is. Dus bijvoorbeeld bij een personeelsuitje.

De relevantie is duidelijk. De verzekeringsmaatschappij van de persoon die de schade heeft veroorzaakt wil liever niet betalen. Die ziet dat de schade tijdens een personeelsuitje is ontstaan. Die zal de schade verhalen bij de werkgever. Praktisch alle werkgevers zijn verzekerd tegen dergelijke aansprakelijkheid.

Is dat anders als het evenement is georganiseerd door een personeelsvereniging?

De personeelsvereniging is aansprakelijk

De personeelsvereniging is als organisator van een personeelsuitje altijd aansprakelijk. Dat is alleen anders als de schade is veroorzaakt door opzet of grove schuld.

De relevantie is ook hier weer dat de verzekeringsmaatschappij van de werkgever liever niet wil betalen. Die zal dus proberen de personeelsvereniging aansprakelijk te stellen. Ook de personeelsvereniging zal zich meestal verzekerd hebben tegen deze schade.

Lees ook: Wat moet je regelen in een personeelsvereniging?

Extra risico voor informele vereniging

Hier is een belangrijke waarschuwing op zijn plaats. Is de personeelsvereniging een informele vereniging? Dan zijn de bestuurders persoonlijk aansprakelijk. Iedere bestuurder is aansprakelijk voor 100% van de schade. De aansprakelijkheidsverzekering van de individuele bestuurders dekt deze schade niet.

Hier zal de informele vereniging dus minimaal een verzekering af moeten sluiten.

Beperk de aansprakelijkheid

Je kunt de risico’s en de hoogte van de aansprakelijkheid beperken. Dat kun je doen door in een huishoudelijk reglement een aantal zaken te regelen.

 1. melden van gezondheidsproblemen. Stel dat deelnemers en leden verplicht zijn om bij het bestuur eventuele gezondheidsproblemen te melden indien die een risico voren bij het deelnemen aan activiteiten;
 2. maximeer de schade, bijvoorbeeld met de zin: de schadevergoeding is beperkt tot het bedrag dat wij ontvangen uit onze hiervoor afgesloten verzekering.

  Personeelsvereniging Oprichten

  Eenvoudig geregeld Heel voordelig Start direct

  € 396,00

  Personeelsvereniging oprichten
  0
  Je winkelwagen