is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Informele vereniging oprichten

De informele vereniging

informele vereniging

Informele verenigingen heb je in vele soorten en maten. Er zijn namelijk geen formele eisen voor deze vereniging. Iedere club mensen die regelmatig bij elkaar komt kun je een informele vereniging noemen. Zelfs de leesclub of de kaartclub is een informele vereniging.

De informele vereniging is geen rechtspersoon. Dat wil zeggen dat de bestuurders helemaal persoonlijk aansprakelijk zijn. Je kunt dit enigszins beperken door in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Er zijn vele soorten verenigingen in juridische zin.

Zelf statuten maken

Je kunt dus ook zelf statuten opstellen. Dat hoeft niet bij de notaris. Sterker, er zijn dus helemaal geen eisen aan deze statuten. De WBTR is er niet op van toepassing want die ziet alleen op rechtspersonen. Kortom je kunt nog meer dan bij een formele vereniging de organisatie helemaal zelf vorm geven.

Dat gezegd hebbende. Wij bieden een model voor statuten voor een informele vereniging. Dat model bevat veel bepalingen die bij iedere vereniging van belang zijn. Omdat je een Word document ontvangt kun je dit model altijd nog zelf aanpassen.

Voorbeeld van een informele vereniging

De buurt heeft een gezamenlijke app-groep. Om de onderlinge samenhang verder te bevorderen organiseren ze eenmaal per jaar een buurt barbecue. Hier is al sprake van een informele vereniging. Deze vereniging is vermoedelijk in eerste instantie nog zonder bestuur. Er is iemand die de app-groep beheert. Mogelijk zijn er twee mensen die iets organiseren voor de barbecue.

Een dergelijke groep kan langzaam zich steeds verder ontwikkelen. Een algemeen statement van het doel, een pagina op social media, een paar mensen die steeds het voortouw nemen.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Het is mogelijk om een informele vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor is dan wel vereist dat je statuten hebt opgesteld. Die statuten mogen dus onderhands zijn, zonder notaris. Omdat de informele vereniging geen rechtspersoon is hoef je geen UBO-melding te doen.

Door de inschrijving verlaag je de aansprakelijkheid. Je kunt namelijk inschrijven welke bestuursleden de vereniging kunnen verbinden en tot welk bedrag. Omdat dit hiermee kenbaar is voor de buitenwereld beperk je aansprakelijkheid die dit te boven gaat.

0
Je winkelwagen