Statuten vastleggen bij de notaris

TIP: Statuten vastleggen bij de notaris

Statuten

Het notarieel vastleggen van de statuten betekent dat de vereniging een professioneel karakter krijgt, omdat alles officieel is vastgelegd. Je wordt een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. In principe zijn bestuurders daarvan niet aansprakelijk voor de verplichtingen van de vereniging.

Gaat je niet bij de oprichting, maar in een later stadium bij een bestaande vereniging naar de notaris, raadpleeg dan de Algemene Vergadering (AV). Volgens de wet mag het bestuur niet zonder toestemming van de AV de statuten in een notariële akte opnemen. Lees ook de statuten van de huidige vereniging goed door.

Let op!

• Een vereniging die bij notariële akte is opgericht, krijgt pas volledige rechtsbevoegdheid als deze ook is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  • Voor de wijziging van statuten van een vereniging die bij notariële akte is opgericht, is ook een notariële akte vereist. Ga daarvoor dus altijd langs bij de notaris en laat de aanpassing ook registreren bij de Kamer van Koophandel.
Je winkelwagen