is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Kies de naam zorgvuldig

Kies de naam zorgvuldig

Wat zijn de regels voor de naam van een vereniging?

Er zijn wettelijke regels, zoals dat een naam niet al mag bestaan. Er zijn ook regels dat je geen verwarring mag oproepen met de naam van de vereniging. Er zijn ook praktische tips zoals dat een naam niet te lang zou moeten zijn en dat de domeinnaam nog vrij is.

Wettelijke regels naam vereniging

Volgens de wet geldt voor de vereniging dat de naam:

naam
 • Voldoende onderscheidend vermogen moet hebben;
 • Niet tot verwarring mag leiden;
 • Niet in strijd mag zijn met de feitelijke opzet.

De naam moet dus duidelijk maken wat de vereniging doet, moet opvallen, mag geen merknaam zijn en niet te veel lijken op de naam van een ander.

Let op! Bij een vereniging hoeft het woord ‘vereniging’ niet in de naam voor te komen. Al gebeurt dit vaak wel ter verduidelijking.

Tips bij het kiezen van een naam

 • Zoek in het (online) Handelsregister van de Kamer van Koophandel of er al een vereniging is ingeschreven met de naam. Tegen betaling kan je een uitgebreid Handelsnaamonderzoek laten doen.
  Let op! Anders dan bij ondernemingen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hoeven verenigingen niet aan de Handelsnaamwet te voldoen. Alleen wanneer deze een gelijknamige onderneming heeft.
 • Kijk of de domeinnaam voor de website die je aan de naam wilt hangen nog vrij is. Wil je de vereniging bijvoorbeeld ‘Vrienden van Groningen’ noemen en bestaat www.vriendenvangroningen.nl al? Dan is het misschien verstandig om nog even verder te denken over de naam. 
 • Heeft jouw organisatie een lange naam, dan is het aan te raden om in de statuten ook een verkorte naam of afkorting op te nemen. Dit is dan bij wijze van spreken de roepnaam van de organisatie, zoals STAGG voor de Stichting Architectenonderzoek Gebouwen Gezondheidszorg.

Andere naam

Wil je de bestaande naam wijzigen dan kan dit bij een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid alleen door een wijziging van de statuten. Lees ook: Naam van de vereniging wijzigen.

  Vereniging oprichten

  Eenvoudig geregeld Heel voordelig Start direct

  € 425,00

  Vereniging Oprichten
  0
  Je winkelwagen