is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Het verschil tussen een vereniging oprichten en formaliseren

Het verschil tussen een vereniging oprichten en formaliseren

Wat is het verschil tussen een vereniging oprichten en het formaliseren van een vereniging?

Bij het oprichten van een vereniging richt je een nieuwe vereniging op. Het formaliseren van een vereniging is het omzetten van een informele vereniging naar een formele vereniging. Dat gaat dus om een bestaande vereniging.

Vereniging oprichten

verschil

Een nieuwe vereniging oprichten doe je via de notaris. Dit is een formele vereniging. Voor het oprichten van een vereniging heb je statuten nodig en minimaal 2 personen. Je kan een vereniging niet in je eentje oprichten.

Naast een formele vereniging kan je ook een informele vereniging oprichten. Dit hoeft niet via de notaris. Je kan zelf een informele vereniging oprichten. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht. Je kan een informele vereniging wel inschrijven bij de KvK.

Vereniging formaliseren

Een informele vereniging kan je formaliseren naar een formele vereniging. Dat houdt in dat je langs de notaris gaat. De notaris stelt de statuten op en zorgt ervoor dat de vereniging wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een informele vereniging om te zetten naar een formele vereniging. Eén van de belangrijkste reden is de aansprakelijkheid van het bestuur. Bij een informele vereniging zijn de bestuurders persoonlijk aansprakelijk. Bij een formele vereniging niet. Dan is de vereniging aansprakelijk. Tenzij er sprake is van wanbeleid.

Zie ook het stappenplan om een vereniging te formaliseren.

Het verschil tussen oprichten en formaliseren

Bij het oprichten richt je dus een nieuwe vereniging op. Bij het formaliseren zet je een informele vereniging om in een formele vereniging.

  Vereniging oprichten

  Eenvoudig geregeld Heel voordelig Start direct

  € 425,00

  Vereniging Oprichten
  0
  Je winkelwagen