is een dienst van Notarian

is een dienst van Notarian

Inschrijving vereniging bij de Kamer van Koophandel

Inschrijving vereniging bij de Kamer van Koophandel

Moet je de vereniging inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Formele verenigingen moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Informele verenigingen kun je inschrijven. Als je staat ingeschreven is het de verantwoordelijkheid van het bestuur om ervoor te zorgen dat de inschrijving juist is.

Verschillende verplichtingen voor een vereniging

Je hebt als vereniging de verplichting om te zorgen voor inschrijving in het Handelsregister. Bij oprichting via de notaris regelt die dat. Tegelijk ben je verplicht te zorgen voor registratie in het UBO-register. Je bent als bestuur verplicht te zorgen voor het correct bijhouden van die inschrijving.

Wijzigt het bestuur? Het is de verantwoordelijkheid van het verenigingsbestuur de inschrijving te wijzigen.

Inschrijven soms verplicht

kamer van koophandel

Er zijn verschillende soorten verenigingen. De formele vereniging richt je bij de notaris op. Die formele vereniging is verplicht ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Dat zal de notaris doen, direct na het passeren van de statuten.

In het eenvoudigste geval richt je de vereniging gewoon zelf op. Dit is dan een informele vereniging. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld omdat een of meer bestuursleden in het buitenland wonen. Het is ook mogelijk om een informele vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Zonder inschrijving geen bankrekening

Een van de vereisten om een bankrekening te kunnen openen is het hebben van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Wil je een bankrekening op naam van de vereniging dan moet je dat dus eerst regelen.

Stappen inschrijven vereniging Kamer van Koophandel

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verloopt volgens enkele stappen. Heb je een formele vereniging, dan regelt de notaris alles. Voordeel is dan bijvoorbeeld dat je niet langs de kamer hoeft. Je hebt je dan al bij de notaris gelegitimeerd. Dat is ook voor de KvK afdoende.

Inschrijven van een informele vereniging

 1. Zoek het adres van de KvK

  Als je nog niet bekend bent in het Handelsregister moet je langs om je te legitimeren. Het adres van de (dichtstbijzijnde) vestiging van de Kamer van Koophandel vind je online. Bij de meeste vestigingen moet je een afspraak maken.

 2. Geldige legitimatie

  Je moet beschikken over een geldige legitimatie. Dat kan een paspoort, id kaart of rijbewijs zijn. Deze hoeft niet perse Nederlands te zijn. Maar het moet wel een geldig document zijn, dus niet verlopen.

 3. Formulier inschrijven Kamer van Koophandel

  Een ingevuld exemplaar van het formulier Inschrijving vereniging. Dit formulier kun je downloaden via de website van de Kamer van Koophandel. Kies voor het formulier inschrijving vereniging.

De privégegevens van de bestuurders worden door de KvK vastgelegd. Deze zijn alleen in te zien door bestuursorganen, notarissen, advocaten en deurwaarders.

De vereniging moet vervolgens ook worden ingeschreven in het UBO-register.

Gegevens up to date houden

Het bestuur is verantwoordelijk voor het bijhouden van de inschrijving. Bij een wisseling van de bestuursleden moet dat doorgegeven aan de Kamer van Koophandel. Een dergelijke bestuurswisseling is een interne zaak van de vereniging. Je hoeft er niet voor langs de notaris. Dat wil zeggen dat het bestuur ook zelf zorgt voor het doorgeven van de wijziging. Dat kun je doen met een online formulier.

  Vereniging oprichten

  Eenvoudig geregeld Heel voordelig Start direct

  € 425,00

  Vereniging Oprichten
  0
  Je winkelwagen